Recepten

1) Borstplaat, maar dan op oud-Indische wijze.
2) Kruisbessenjam met sinaasappel
3) Pepers op olijfolie.
4) Pompoenjam met gedroogde abrikozen.
5) Tomaten chutney.
6) Zuurkool Algemeen recept.
7) Broodbeleg ideeën
8) Aanraders
__________________________________________________________________________
1) Borstplaat, maar dan op oud-Indische wijze.

Benodigdheden:
3 kopjes suiker
1 1/4 kopje santen
geraspte klapper

Bereiding:
De suiker en de santen laten koken tot het stroperig wordt.
Daarna de geraspte klapper toevoegen.
Uitstorten op koude ondergrond.
Selamat makan
Jan
__________________________________________________________________________
2) Kruisbessenjam met sinaasappel

Bereidingstijd 30-60 minuten

Voor ca. 6 potten:
1300 g kruisbessen,
450 ml. water,
1500 g suiker
2 sinaasappels,

Hulpmiddelen:
Grote pan met stevige bodem,
6 jampotten met deksels (schroef of twist-off)

Voorbereiding:
Was de kruisbessen, verwijder kroontjes en steeltjes.
Was de sinaasappels, snijd ze doormidden, en pers het sap eruit.
Hak de schil fijn.

Bereidingswijze:
Doe de kruisbessen, sinaasappelschil, sinaasappelsap en water in de pan. Breng het aan de kook en laat zachtjes doorkoken tot het fruit zacht is.

Warm ondertussen de suiker in een lauwe oven (ca. 100 gr. C).
Maak de jampotten en deksels schoon met heet sodawater, spoel ze goed na met schoon heet water, en zet ze omgekeerd op een schone droge theedoek.

Voeg de warme suiker bij de fruitmassa en roer tot het is opgelost.
Laat het niet koken voordat alle suiker is opgelost.

Breng de massa dan aan de kook en kook 8-10 minuten op hoog vuur of tot het geleerpunt is bereikt (laat een druppel jam op een koud bord vallen, als je na 1 minuut er tegen aan duwt en de jam gaat rimpelen is het geleerpunt bereikt).

Vul de potten tot de rand. Veeg evt. gemorste jam van de potten en doe meteen de deksels erop.

Voorzie de potten van etiketten met naam en datum en bewaar ze op een koele, donkere, droge, goed geventileerde plaats

Uit: Smulweb
__________________________________________________________________________
3) Pepers op olijfolie.

pepers naar keuze
olijfolie
takjes tijm
takjes rozemarijn
hele knoflooktenen met vlies
snufje zout
hoeveelheden afhankelijk van de beschikbare pepers
maar zorg dat er in elke ½ literpot
2 tenen knoflook,
2 takjes tijm en 1 takje rozemarijn zit.

Doe de pepers met de knoflook, kruiden en een snufje zout in een pan en schenk er zoveel olijfolie op dat ze ruim onderstaan, verwarm de olie tot 80° C. en konfijt ze 15 minuten.

Doe de pepers over in brandschone, met heet water omgespoelde potten die op een dubbelgevouwen theedoek staan, sluit de potten en laat ze afkoelen.

Bewaar de potten op een koele, droge, donkere plaats, blijft minstens 1 jaar goed.
Zeef de olie voor hergebruik of gebruik in dressings.

Tonny
__________________________________________________________________________
4) Pompoenjam met gedroogde abrikozen.

1500 gram pompoen
-300 gram gedroogde abrikozen
-200 gram goudrenet
---2 eetlepels verse gerapte gember
---1 geraspte citroen of sinaasappelschil
---1 kg gewone geleisuiker
---1 p halva geleisuiker

Snijd de muskaat pompoen in blokjes en de gewassen abrikozen in stukjes.
(niet laten wellen)
Kook ze samen met wat water tot moes.
Pureer het nog iets na met de staafmixer .
Voeg de appel, de citroen- of sinaasappelrasp en de gember toe.
Voeg de geleisuiker toe en laat alles nog 10 minuten zachtjes doorkoken.
In schone potjes gieten.

De laatste keer heb ik alles door een zeef gedraaid (gepureerd) en
daarna de geleisuikers er door gedaan. Dit vind ik toch smakelijker.

Dit recept heb ik uit een "pompoenkookboek" en zelf verder naar smaak aangepast. 
__________________________________________________________________________
5) Tomaten chutney.

1 kilo tomaten
1/2 kilo uien
1/2 kilo suiker
3 verse spaanse pepers
3 bolletjes gember
2 blaadjes laurier
1 glas azijn
1 afgestreken eetlepel zout.

Spaanse pepers ontpitten
Tomaten, uien, pepers in stukken snijden
Bolletjes gember door de knoflookpers

Alles in de pan en 2 uur laten koken, regelmatig roeren.
(geen aluminiumpan)

Doe de tomaten chutney in brandschone, met heet water omgespoelde potten die op een dubbelgevouwen theedoek staan, sluit de potten en laat ze afkoelen.

Bewaar de potten op een koele, droge, donkere plaats.

Gerrie
__________________________________________________________________________
6) Zuurkool Algemeen recept.

Was de kool
Snijd of schaaf de kool tot dunne reepjes

Meng de kool met het zout en kneed of stamp de kool tot deze zijn vocht loslaat.
Dit gaat erg goed in een bak met een vrijgroot oppervlak (afwas bakje) en een
grote platte schoongemaakte steen.
Maak je veel kool in, verwerk dan steeds een gedeelte.

Doe de gestampte kool over in het bewaarvat en strooi de peperkorrels
en de jeneverbessen er tussen in.

Als het vat vol is het geheel nogmaals goed aandrukken.
Het vocht moet boven de kool uitkomen.

Als vat gebruik ik een plastic emmer met een zeergoed sluitende deksel.
Als de emmer gevuld is, hij moet helemaal vol zijn, gaat de deksel er op en
deze wordt goed aangedrukt. De emmer gaat de kelder in
(of een andere koele ruimte). Na 1 ½ maand is de kool goed voor gebruik.
Na 1 week, en daarna om te 14 dagen het ontstane gas laten ontsnappen.
Op deze wijze kun je het wel een jaar goed houden.
Na gebruik de zuurkool aandrukken zodat het vocht weer boven de zuurkool staat.
Bij lang staan, na een half jaar kan de zuurkool te zuur worden.
Spoel hem af voorgebruik of vries hem in.

Zuurkool

2kg witte kool
1kg savooien kool
30gram zout
10gram peperkorrels
10 tot 20 gram jeneverbessen

variaties: niet en en, maar of of
# 1. een scheutje karnemelk toevoegen De kool is dan eerder te gebruiken
# 2. 1 dl witte wijn toevoegen
# 3. 200 gram druiven toevoegen
# 4. 300gram zurige appel
# 5. Je kunt in plaats van witte en savooien kool ook rodekool nemen in het algemene recept.
van FredPaul

__________________________________________________________________________
7) Broodbeleg ideeën

A

Ajvar, een soort paprika obergine smurrie, maar daar smaakt t niet echt naar. Dat is ook echt heel lekker
Amandel boter, rauwe
Amandelboter, rauwe + frambozen jam
Appelstroop
Appelstroop + tahini
Appelstroop + cashewboter
Avocado (+ zout en peper)
Avocado met kruidenzout, tomaat, komkommer etc
Avocado is snel geprakt, beetje zout en versgemalen zwarte peper erop.
Avocadoprut (met citroensap, zout en peper) en dan een hele dikke laag gemengde kiemen erop.

B

Banaan
Basterdsuiker CSM
Bietenstroop
'Breast of Tofu' (gemarineerde tofu met een korstje uit het kookboek Nonna's Italian Kitchen van Bryanna clark Grogan)

C

Carobella
Cashewboter + appelstroop
Cashewnotenpasta: 1/3 gezouten en 2/3 ongezouten cashewnoten in de keukenmachine
fijnhakken en ondertussen een beetje (zonnebloem)olie erbij gieten tot het smeuiig en
smeerbaar is. Ik heb het nu al een week in een potje in de koelkast staan en het smaakt nog steeds erg goed!
Cashewnotenpasta: Zakje gezouten cashewnoten 200 gr. Het zout van de cashewnoten afspoelen. De noten pureren en af en toe wat water toevoegen tot de juiste dikte.
Hoe langer je de noten maalt hoe witter de pasta wordt.
Bewaren in de koelkast.
Champignons, gebakken met ui.
Choco pasta van Chocoreal
Chocopasta met appel tosti
Courgettes, gebakken en aubergines
CSM basterdsuiker

D

Dadel-druivenpasta uit De veganistische keuken door Ben Klok
150 g dadels, ontpit
150g rozijnen
2 dl druivensap ( ik neem multi fruit van biorganic, vind ik lekkerder)
Week de ontpitte dadels en de rozijnen in het druivensap gedurende
minstens 8 uur.
Maal er dan in een keukenmachine of blender een homogene pasta van.
Dolma's, gevulde wijnbladeren.
Zelf maken voor 6 personen:
4 cups lange rijst
1 middelgrote aubergine (eggplant)
1/3 cup olijfolie
1 middelgrote ui, fijngesneden
2 el citroensap
1,5 tl oregano
1 tl dille (groen)

1 teentje knoflook, geperst
1 theelepeltje zout
gemalen zwarte peper naar smaak
1/4 tl basilicum
gepelde tomaten
pot met wijnbladeren
breng de rijst aan de kook met genoeg water en voeg hieraan alle ingredienten toe behalve de olijfolie en het citroensap, de wijnbladeren en de basilicium. als de rijst gaar is de olie en het sap goed doorroeren, leg dan op een uitgevouwen blad een beetje rijst, vouw je de twee 'onderste' flapjes naar boven, rol je het een keer in naar boven. dan vouw je de zijkantjes naar binnen en rol je hem nog 'n keer naar boven. leg de dolma's in een pan of ovenschaal en verwarm die zachtjes. Giet als laatste een beetje gepelde tomatenpuree over de dolma's en strooi er wat basilicum overheen. serveren met saladen ofzo

E

F

Falafel geplet
Frambozen jam + rauwe amandel boter
F
rutesse hebben ze appel-kaneel rozijnen stroop Als je dat op je brood smeert is het net appeltaart
Bananenstroop is ook erg lekker!

G

Guacemole
Gerookte tofu in plakjes
Gourmet Aufstrich en is van het merk Bill Collins. In mijn blikjes naturel en champignon zit geen melk of ei. Het is helemaal plantaardig. Ik zag ze ook met tomaat en yoghurt staan. Handig, als je aan de grens woont. Een soort Tartex.
H

Hagelslag
Helva/Halva trouwens, van sesamzaad, dat is heel zoet, maar wel heel lekker, en dit kan je in plakjes op je brood doen.
Humous pikant van Sabra (bij de Albert Heijn).
Hummus, maar met daardoor een soort pikante tomatensaus waardoor het iets meer smaak krijgt.
Hummus (die van de Hobbit is lékker!)
Hummus, gemaakt met andere peulvruchten (bv witte bonen) dan kikkererwten

I

J

Jam

K

Kidneybonen in chilisaussmeersel:
1 blikje kidneybonen in chilisaus 400g, zwarte peper.Bonen laten uitlekken en niet afspoelen, zwarte peper erbij, pureren ev. uitgelekte chilisaus toevoegen.
Kikkererwtenprutjes, zelfgemaakte
Komkommersalade

L

Linzenpate

M

Marmite
Mexican Salad o.i.d. -> salade met tempé en rode bonen. Erg smakelijk in ieder geval. Mosterd met plakjes tomaat
Muisjes (blauw-witte uiteraard) voor de zoete trek.

N

Notenpasta's je hebt allemaal soorten zoals: amandel, cashewnoten, zonnebloempitten, hazelnoten, walnoten enz. gewoon te koop bij natuurwinkels ed.

O

Olijventapenade
Ontbijtkoek

P

papads van de wereldwinkel
Paté Zonnatura, pesto, champignons en tomaat
Pesto zelfgemaakte
Pesto + tomaten pasta, zongedroogde (als ik lui ben gewoon tomaten puree)
Pesto op geroosterd brood
Pesto pasta van Zonnatura
Pindakaas
Pindakaas met gehakte/geraspte (vegan) pure chocola (H)
Pindakaas en daaroverheen hagelslag
pindakaas, jam, gebakken banaan
Pindakaas met komkommer en sambal
Pindakaas met sambal
Pindjur oid,ook met paprika, en er is ook een zongedroogde tomaten variant, Ik doe het graag op tahoeprut.

Q

R

Redwood Mozarella op een pitabroodje met tomatenpuree en italiaanse kruiden erbij. Net Pizza

S

Sambal
Seitan, gebakken met kipkruiden + beetje zoete soja sauce
Seitan bakken, op je brood doen met mosterd en gekiemde zonnebloempitten. Erg lekker, net een soort zuurkool smaak.
Sesamzaadpasta
Soja-chocoladepasta
Sojakaas
Speculaas
Spread van de Nieuwe Band vooral de basilicum versie
Stedda eiersalade uit Leven Lang Fit
250 g tahoe
2 eetlepels fijngehakte bleekselderij
1 eetlepel fijngehakte ui
1/2 theelepel kurkuma
1/4 theelepel kerriepoeder
1/4 theelepel gemalen komijn
evt versgemalen peper
1/4 theelepel gemalen koriander
2 eetlepels strooigist
1/2 theelepel kelppoeder(doe ik niet)
2-3 eetlepels amandelmayonaise of mayonaise zonder eieren
Breek de tahoe in stukjes en doe ze in een kom.
Prak de rest van de ingrediënten met een vork door de tahoe en controleer de smaak.
Opdienen met bv sla en tomaat en bv geroosterd brood

T

Tahin met banaan!
Tahini + appelstroop
Tahoe met wat olijfolie, bouillonpoeder, soyamelk en gistvlokken pureren. Dan kun je verschillende kanten op: kerriepoeder + paprikapoeder + komijn is lekker. De laatste keer peterselie+knoflook+oregano gedaan en daar de Pundjur oid op is yummie.
Tartex
Tartex, licht gerookte, met een dikke laag mosterd is zo lekker...
Tartex, groene peper superlekker
'Breast of Tofu' (gemarineerde tofu met een korstje uit het kookboek Nonna's Italian Kitchen van Bryanna clark Grogan)
Tofu bakken
Tofu, gerookte, in plakjes
Tofu, rook, in plakken snijden even marineren in ketjap manis met een beetje olijfolie en peper en zout, bakken in de koekenpan tot het lekker bruin is, dan op een broodje naar keuze (turksbrood aanrader!) waar je olijventapenade opdoet en sla (en voor de echte verwenner ook nog wat gegrilde aubergine) lekkerste vegan broodje ooit! (naar recept van healthy harry)
Tofu bereid als ei: tofu raspen, uitje erbij, kruiden, zout peper, genoeg water + meel om te binden, beetje kurkuma voor kleur, uitspreiden in pan, goudbruin bakken aan een kant, voorzichtig omdraaien etc.
Tofu-broodbeleg (het is eigenlijk lekkerder op toastjes enzo vind ik zelf) altijd zo: 500 gram tofu, scheutje sojaroom, gistvlokken, citroensap, kerriepoeder, paprikapoeder en dat kruidenzout-spul van dr. Vogel ook bij elkaar gooien en pureren.
Tofu bereid als scrambled eggs

Tofutti cheez plakjes (en dan laten smelten)
Tofutti mozzarella met bruschettakruiden en rucola
Tofutti mozzarella, tomatenpuree, italiaanse kruiden, en dat tussen twee boterhammen
Tofutti mozarella slices, maak nu elke dag een grilled cheez sandwich.
Tofutti cheddar slices schijnen het beter te doen in de tosti machine
Tofutti Cheddar Kaas voor tosti’s
Tofutti smeerseltjes
Tofutti, uien of herbs&chives
Tofutti Better than Cream Cheese al dan niet met rucola of andere leuke versierseltjes
Tomaat, gebakken met ui
Tomaat met zout en peper
Tomaatjes, hele gedroogde op olie (van de natuurwinkel heb ik ze altijd)
Tomaten pasta zongedroogde + pesto (als ik lui ben gewoon tomaten puree)
Tomatenpasta, zongedroogde van de Xenos
Tomatenpaté van Zonnatura.
Tomatenspread (De Nieuwe Band),
Tomatentapenade
TVP in saté pinda sausje


U


V


W

Walnoot-olijftapenade
Wentelteefjes! (mix maken van oa soft/silken tofu en sojamelk, voor recept zie Vive le Vegan! van Dreena Burton)
Wentelteefjes van VWAV...even in het engels:
1/2 cup soy creamer (rice or soy milk would make a good susbtitution, preferably rice)
1/2 cup rice milk (or plain soy milk)
2 tablespoons corn starch
1/4 cup chickpea flour
mengen.
brood in dompelen.
bakken.
serveren met poedersuiker/stroop/maplesyrup
ik doe er meestal ook een beetje kaneel bij

Wheat-meat-plakjes (zoals worst)

X


Y

Yakso kuipjes, zachte smeersel

Z

Zongedroogde tomaten pasta + pesto (als ik lui ben gewoon tomaten puree)
Zongedroogde tomatenpasta van de Xenos
Zonnebloem pitten spread spul in verschillende smaakjes
Zonnatura heeft hele lekkere vegan pate's: pesto, champignon en tomaat
zwergenwiese curry spread ( die is in nederland alleen in Maastricht te krijgen voor zover ik weet (import uit duitsland) dus flink inslaan

Diverse:
- Vaak doe ik bovenop hartig beleg ook wat extras zoals schijfjes komkommer, halve cherry tomaatjes, avocado en alfalfa. Knackbrot met alleen avocado is ook heerlijk vind ik.
- Brood roosteren, boter erop doen, dan flink wat knoflookpoeder en verse bieslook en dan plakjes komkommer. jam!

- Maak een pizzasaus en smeer die op een (geroosterde) boterham, naar wens nog olijfjes of vegankaas d'r op. in de koelkast blijft het een paar dagen goed, je kan het ook in kleine porties invriezen.


- Gewoon veel soorten groenten op je brood, als een soort van salade. Al dan niet met pindasaus. 
__________________________________________________________________________
8) Aanraders

Mayo Light van Gouda’s Glorie bij de Jumbo en Plus
Provamel framboos/vanille yofuutjes
Provamel vanille yofu
Molenaartje Potato Snacks
De Hobbit Hummus
Krekeltje Pindakaas
Original Source douchegel
taifun worstje
carobella
billy's farm speculoosjes
so yeah vanille soja ijs, de chocolade smaak is ook heerlijk!
oerbrood
ramen (die woknoedels van conimex)
chai van zonnatura + cha yogi tea
healthy planet worstjes
mori nu silken tofu
verse spinazie
rempejek = hartige pindakoekjes
pistache nootjes
kiwi gold
de walnotentaart van mijn vaste ekoshop
Pindakaas met Rozijnen v Horizon
Red Wood Mozarella
Zonnature Pate
Provamel Naturel Yofu
Cranberry Notenmix vd Aldi
Rice Dream Rijstemelk
Hiziki en Nori = zeewier
Tamari Tofu vd Morgenstond
Rituals Groene/Jasmijn Thee
Yogi Tea Mexican Spice
I Love Juicy Shampoo v Lush
Oerbrood Origine met een HP worstje
Tofutti Cheddar Kaas
De voorgekruide tofu reepjes van de Hobbit!
Seitan supreme ook van de Hobbit.
Championburgers van De Morgenstond
Bioverse Biobaby’s (aardappeltjes)
Tahin
Tofutti Creamy Smooth Garlic & Herbs
Bergamot
Loempia's van healthy planet
Tofutti Mango & Passion Fruit ijs

Bonvita Rice Milk Chocolate Couverture Organic, Diary Free, Fair Trade, Gluten Free.(Het smaakt ONTZETTEND naar melk chocola)

Repen via de post binnen...en ze zijn inderdaad superlekker. wel érg zoet vind ik, maar dat hoort erbij... zie www.bonvita.com
ook een aanrader is hun 'bounty bar' jum
AH croisants
Cashewnotenboter (de Natuurwinkel)


-pompoen
-sperzieboontjes
-worteltjes
-pastinaak (stampot!)
-van die kleine baby aardappeltjes die je in de schil kan eten
-kastanjechampignons (eh, niet echt groente misschien, maar wel lekker)
-komkommer
-alfalfa
-kerstomaatjes
-bloedsinaasappelen
-grapefruit
-goudreinetten voor zelfgemaakte appelmoes
-gala appelen
-mango
-blauwe bessen
-aardbeien
-frambozen
lijst kan eindeloos doorgaan...
__________________________________________________________________________